Yhteystiedot

Workpen Oy
Tammitie 10 B
02270 Espoo

+358 400 443314
sähköposti: pentti.turunen@workpen.fi

Y-tunnus 2448327-0

Sallitut sähkötyöt

14.02.2012

Yleisperiaate on, että kiinteitä ja vaativia sähkötöitä voi tehdä vain ammattilainen. Me muut saamme tehdä vain joitakin helppoja sähkötöitä, jotka liittyvät lähinnä kodin siirrettäviin sähkölaitteisiin.

Näitä käyttötoimenpiteitä saa tehdä:

* Sulakkeen saa vaihtaa. Jokamies saa vaihtaa tulppasulakkeen sähkötauluun, ja sallittua on myös sulakkeen vaihto valonsäätimeen eli himmentimeen.

* Automaattisulakkeen voi kytkeä päälle tai pois.

* Valaisimeen saa vaihtaa lampun ja loisteputkivalaisimeen myös sytyttimen.

* Jännitteenkoettimella eli vaikka virtakynällä saa testata, tuleeko jännite johtimiin silloin, kun tehdään jokamiehelle sallittuja sähkötöitä.

* Vikavirtasuojakytkimen toiminnan saa tarkistaa testipainikkeesta.

 

Myös seuraavia pieniä korjaus- tai asennustoimenpiteitä saamme tehdä:

* Yksivaiheisen jatkojohdon voi korjata tai sellaisen saa koota itse.

* Sähkölaitteen yksivaiheisen liitäntäjohdon saa vaihtaa, myös johdon rikkoutuneen pistotulpan saa vaihtaa uuteen.

* Valaisimen liitäntäjohdossa olevan valokatkaisimen saa vaihtaa.

* Valaisimen saa liittää kattoon valaisinliittimellä eli ”sokeripalalla” ja vastaavasti irrottaa.

* Valaisimeen saa asentaa valaisinpistotulpan, ja rikkinäisen pistotulpan saa vaihtaa.

* Sallittua on myös irrottaa pistorasioiden ja valaisinkytkimien seinäkannet tapetoinnin tai maalauksen ajaksi, jos niistä on jännite kytketty pois. Jännite kytketään pois irrottamalla sulake tai siirtämällä automaattisulake pois-asentoon. Rikkoutuneet kannet saa vaihtaa samoin edellytyksin eli jännite pois kytkettynä.

* Suojajännitteisten laitteistojen asentaminen on sallittua valmistajan tai myyjän ohjeita noudattaen. Tällaisia laitteistoja voivat olla esimerkiksi lämmitys- ja valaisinjärjestelmät sekä aurinkokennojärjestelmät.

* Sallittua on myös harrastustoimintana tehtävä sähkölaitteiden kokoaminen vaikkapa elektroniikan rakennussarjasta. Tällaisen laitteen saa myös korjata.

 

Lisäksi on joitakin muita sallittuja sähkötöitä:

* Omakotitaloon saa asentaa antennin.

* Sallittua on sähkölaitteiden mekaanisten osien korjaaminen, jos kosketus- tai vesisuojaus eivät muutu. Tällaisia töitä ovat esimerkiksi pesukoneen letkun vaihto.

* Jos sähkölaite on tehty luotettavasti jännitteettömäksi, sen saa purkaa.

* Sallittua on kaivaa sähkökaapelia varten oja ja vetää ojaan kaapeli. Ammattilaisen on kuitenkin todettava ennen kaapeliojan peittämistä, että työ on tehty asianmukaisesti.

 

Muut sähkötyöt ovat sähköammattilaisten töitä. Jos tunnet vähänkään epävarmuutta sallituissa töissä, kannattaa sähkömies kutsua apuun. Monen yllä mainitun sallitun toimenpiteen työohjeet löytyvät Turvallisuus- ja kemikaaliviraston TUKESin julkaisemasta Kodin sähköturvallisuusoppaasta: www.tukes.fi.

14.02.2012Sallitut sähkötyöt
14.02.2012Lasikuitutapetista eroon